itretisektor | TANS: Stanovisko ministerstva školstva - v akom stave je pripravovaná novela zákona o financovaní škôl?
  • Postup krokov na registráciu do Zoznamu prijímateľov - zaktualizovaný

Viac informácií môžete nájsť v tlačovej správe, uverejnenej v dolnej časti portálu.
  • ***Zdaňovanie autorských odmien po novom***

Vypracovali sme pre Vás odborný článok, zameraný na zmeny týkajúce sa zdaňovania autorských odmien.

Tlačová agentúra neziskového sektora požiadala Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky (ďalej len "ministerstvo školstva") o stanovisko k pripravovanej novele zákona č. 597/2003 Z. z. o financovaní základných škôl, stredných škôl a školských zariadení v znení neskorších predpisov.

Ministerstvo školstva nám pripravovanú novelu priblížilo. Odpovede čítajte nižšie:

1. V akom štádiu je Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky pri príprave novely zákona č. 597/2003 Z. z. o financovaní základných škôl, stredných škôl a školských zariadení v znení neskorších predpisov?

"Ministerstvo má pripravenú pracovnú verziu nového zákona o financovaní škôl a školských zariadení a vykonávacieho predpisu k zákonu. Pracovný návrh zákona predstavilo ministerstvo 23.1.2014 a 29.1.2014 zástupcom asociácií a profesijných združení škôl a školských zariadení a zriaďovateľom škôl a školských zariadení. K materiálu boli predložené pripomienky, ministerstvo tieto pripomienky analyzuje a vyhodnocuje. Po akceptovaní pripomienok ich zapracuje do nového zákona."

2. Kedy ministerstvo školstva plánuje predložiť novelu zákona č. 597/2003 Z. z. o financovaní základných škôl, stredných škôl a školských zariadení v znení neskorších predpisov do medzirezortného pripomienkového konania?

"Ak sa nezmení termín účinnosti predpisu, tak na medzirezortné pripomienkové konanie bude nový zákon o financovaní predložený v mesiaci máj 2014. Účinnosť zákona sa predpokladá od 1.1.2015."

3. Aké zmeny má priniesť spomínaná novela do financovania škôl a školských zariadení?

"Medzi hlavné zmeny patrí zmena spôsobu financovania základných škôl, stredných škôl vrátane špeciálnych škôl, a to zohľadňovanie počtu tried a počtu žiakov v triedach pri financovaní týchto škôl"

Stanovisko bolo poskytnuté tlačovým odborom ministerstva školstva dňa 04. februára 2014.

Spracovala: Dagmara Kubíčková, Tlačová agentúra neziskového sektora, 04.02.2014