itretisektor | TANS: Minister Krajcer poskytol stanovisko k zavedeniu asignačnej dane na Slovensku
  • Advokátska kancelária GARANT PARTNER legal s.r.o. zabezpečuje zápisy do registra partnerov verejného sektora

V prípade záujmu kontaktujte sekretariát Advokátskej kancelárie GPL + 421 917 701 358
  • Advokátska kancelária GARANT PARTNER legal s.r.o. = odborný garant Centrálneho portálu pre tretí sektor

www.gplegal.eu
  • *Rozhovor k novému Zákonu o registri partnerov verejného sektora z pohľadu neziskového sektora*

Uverejnili sme pre Vás rozhovor zameraný na posúdenie povinnosti registrácie do registra partnerov verejného sektora z pohľadu neziskového sektora.
  • ***Výzva pre MNO v hodnote štvrť milióna EUR***

Viac v tlačovej správe. TANS zároveň požiadala Splnomocnenca vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti o stanovisko podľa akých kritérií bude vyberať MNO zúčastňujúce sa na projekte.

Tlačová agentúra neziskového sektora oslovila ministra kultúry Krajcera ohľadom asignačnej dane pre cirkev, ktorú prednedávnom zverejnil. Ten nám zodpovedal nasledujúce otázky:

1. Aký je presný mechanizmus asignácie 1% , ktorým chcete zabezpečovať financovanie cirkvi a čo by týmto mechanizmom mala cirkev si financovať?

Začiatkom tohto týždňa som zverejnil návrh na nový asignančný model, ktorý je postavený na princípe, že každý daňovník rozhodne, komu poukáže 1% z daňového základu z daní fyzických osôb (v roku 2010 predstavovalo 1% z daňového základu čiastku 77 mil. eur). Najväčšou výhodou asignačného modelu je skutočnosť, že každý občan môže slobodne a nezávisle rozhodnúť o využití časti svojej dane z príjmu. Daňovník sa môže rozhodnúť, či bude asignovať v prospech jednej z 18 registrovaných cirkví a náboženských spoločností alebo niektorej organizácii v rámci tretieho sektora, prípadne môže toto 1% prerozdeliť medzi niekoľko subjektov. Ak občan asignovať nebude, finančné prostriedky sa použijú na obnovu kultúrneho dedičstva.

2. Je týmto mechanizmom navrhované ukončenie doterajšieho asignačného mechanizmu 2% dane?

Tento systém predpokladá vyšší príjem pre všetkých na základe faktu, že základ dane fyzických osôb je vyšší ako daň, ktorú daňovník zaplatí. Druhým pozitívom je to, že daňovník bude môcť prerozdeliť toto 1% medzi niekoľko subjektov a mohol by určiť aj konkrétnu čiastku pre toho-ktorého prijímateľa.