itretisektor | TANS: Minister Krajcer poskytol stanovisko k zavedeniu asignačnej dane na Slovensku
  • Registrácia do Zoznamu prijímateľov 2% na rok 2017

Posledný deň uplynie 15.12.2016. Nepremeškajte šancu stať sa prijímateľom podielu zaplatenej dane. Viac info v políčku 2% z dane.
  • Ochrana osobných údajov

O nevyhnutných opatreniach v rámci organizovania konferencie sa dočítate v prípadovej štúdii.
  • Zmeny v školskej legislatíve - schválené NRSR v prvom čítaní

Stredné odborné školy pozor. V rámci prvého čítania bola schválená novela zákona o pedagogických zamestnancov a školského zákona. Zmeny sa týkajú SOŠ. Viac v spracovanej legislatívnej správe.

01.09. - 15.12.2016
    Registrácia do Zoznamu prijímateľov 2% na rok 2017
  • Po tomto termíne sa už dodatočne nedá zaregistrovať!
    15.12. - 15.12.2016
    Posledný deň na registráciu do Zoznamu prijímateľov 2% na rok 2017
    31.12. - 31.12.2016
    Posledný deň na použitie financií z 2%, získaných na účet v roku 2015 (za rok 2014)
  • Notárskou komorou SR.
    15.01. - 15.01.2017
    Zverejnenie Zoznamu prijímateľov 2% pre rok 2017
  • Finančným riaditeľstvom SR
    31.01. - 31.01.2017
    Zverejnenie ročného prehľadu prijímateľov 2% za rok 2016

Tlačová agentúra neziskového sektora oslovila ministra kultúry Krajcera ohľadom asignačnej dane pre cirkev, ktorú prednedávnom zverejnil. Ten nám zodpovedal nasledujúce otázky:

1. Aký je presný mechanizmus asignácie 1% , ktorým chcete zabezpečovať financovanie cirkvi a čo by týmto mechanizmom mala cirkev si financovať?

Začiatkom tohto týždňa som zverejnil návrh na nový asignančný model, ktorý je postavený na princípe, že každý daňovník rozhodne, komu poukáže 1% z daňového základu z daní fyzických osôb (v roku 2010 predstavovalo 1% z daňového základu čiastku 77 mil. eur). Najväčšou výhodou asignačného modelu je skutočnosť, že každý občan môže slobodne a nezávisle rozhodnúť o využití časti svojej dane z príjmu. Daňovník sa môže rozhodnúť, či bude asignovať v prospech jednej z 18 registrovaných cirkví a náboženských spoločností alebo niektorej organizácii v rámci tretieho sektora, prípadne môže toto 1% prerozdeliť medzi niekoľko subjektov. Ak občan asignovať nebude, finančné prostriedky sa použijú na obnovu kultúrneho dedičstva.

2. Je týmto mechanizmom navrhované ukončenie doterajšieho asignačného mechanizmu 2% dane?

Tento systém predpokladá vyšší príjem pre všetkých na základe faktu, že základ dane fyzických osôb je vyšší ako daň, ktorú daňovník zaplatí. Druhým pozitívom je to, že daňovník bude môcť prerozdeliť toto 1% medzi niekoľko subjektov a mohol by určiť aj konkrétnu čiastku pre toho-ktorého prijímateľa.