itretisektor | TANS: Minister Krajcer poskytol stanovisko k zavedeniu asignačnej dane na Slovensku
  • Daňový výdavok súvisiaci so zakúpením automobilu v zahraničí

Je poplatok, ktorý zaplatila MNO za účelom uvedenia zakúpeného auta do užívania daňovým poplatkom? Odpoveď môžete nájsť v spracovanej prípadovej štúdii.
  • ***Členský príspevok v športe - občianske združenia***

Všetko o novej právnej úprave týkajúcej sa vyberania členských príspevkov v športe a jej dopade na občianske združenia (športové kluby) si môžete prečítať v spracovanom odbornom článku.

• len tie MNO, ktorých úhrn 2% za rok 2014 je vyšší ako 3 320 EUR.
    15.05. - 31.05.2016
    Povinnosť zverejniť presnú špecifikáciu použitia 2% v Obchodnom vestníku

Tlačová agentúra neziskového sektora oslovila ministra kultúry Krajcera ohľadom asignačnej dane pre cirkev, ktorú prednedávnom zverejnil. Ten nám zodpovedal nasledujúce otázky:

1. Aký je presný mechanizmus asignácie 1% , ktorým chcete zabezpečovať financovanie cirkvi a čo by týmto mechanizmom mala cirkev si financovať?

Začiatkom tohto týždňa som zverejnil návrh na nový asignančný model, ktorý je postavený na princípe, že každý daňovník rozhodne, komu poukáže 1% z daňového základu z daní fyzických osôb (v roku 2010 predstavovalo 1% z daňového základu čiastku 77 mil. eur). Najväčšou výhodou asignačného modelu je skutočnosť, že každý občan môže slobodne a nezávisle rozhodnúť o využití časti svojej dane z príjmu. Daňovník sa môže rozhodnúť, či bude asignovať v prospech jednej z 18 registrovaných cirkví a náboženských spoločností alebo niektorej organizácii v rámci tretieho sektora, prípadne môže toto 1% prerozdeliť medzi niekoľko subjektov. Ak občan asignovať nebude, finančné prostriedky sa použijú na obnovu kultúrneho dedičstva.

2. Je týmto mechanizmom navrhované ukončenie doterajšieho asignačného mechanizmu 2% dane?

Tento systém predpokladá vyšší príjem pre všetkých na základe faktu, že základ dane fyzických osôb je vyšší ako daň, ktorú daňovník zaplatí. Druhým pozitívom je to, že daňovník bude môcť prerozdeliť toto 1% medzi niekoľko subjektov a mohol by určiť aj konkrétnu čiastku pre toho-ktorého prijímateľa.