itretisektor | TANS: Minister Krajcer poskytol stanovisko k zavedeniu asignačnej dane na Slovensku
  • Nový zoznam prijímateľov 2% z dane na rok 2017 zverejnený

Prinášame Vám oficiálny zoznam prijímateľov 2% na rok 2017.
  • Novela zákona o účtovníctve a možnosť verejnosti zapojiť sa do tvorby návrhu

Neziskové účtovné jednotky pozor. Plánovaný návrh novely zákona o účtovníctve sa má dotknúť aj obsahu výročných správ. Viac v tlačovej správe.
  • ***Legislatíva - občianske združenia***

Prinášame pre Vás legislatívnu správu k návrhu novely zákona o poskytovaní dotácií v pôsobnosti MVSR, v rámci ktorého sa reaguje aj na požiadavky občianskych združení, týkajúcich sa zabezpečovania finančných prostriedkov na technické zhodnotenie budov hasičských staníc, hasičských zbrojníc a hasičskej techniky.
  • ***Predbežná informácia k návrhu zákona o registri MNO***

Viac v tlačovej správe.

• Finančným riaditeľstvom SR
    31.01. - 31.01.2017
    Zverejnenie ročného prehľadu prijímateľov 2% za rok 2016

Tlačová agentúra neziskového sektora oslovila ministra kultúry Krajcera ohľadom asignačnej dane pre cirkev, ktorú prednedávnom zverejnil. Ten nám zodpovedal nasledujúce otázky:

1. Aký je presný mechanizmus asignácie 1% , ktorým chcete zabezpečovať financovanie cirkvi a čo by týmto mechanizmom mala cirkev si financovať?

Začiatkom tohto týždňa som zverejnil návrh na nový asignančný model, ktorý je postavený na princípe, že každý daňovník rozhodne, komu poukáže 1% z daňového základu z daní fyzických osôb (v roku 2010 predstavovalo 1% z daňového základu čiastku 77 mil. eur). Najväčšou výhodou asignačného modelu je skutočnosť, že každý občan môže slobodne a nezávisle rozhodnúť o využití časti svojej dane z príjmu. Daňovník sa môže rozhodnúť, či bude asignovať v prospech jednej z 18 registrovaných cirkví a náboženských spoločností alebo niektorej organizácii v rámci tretieho sektora, prípadne môže toto 1% prerozdeliť medzi niekoľko subjektov. Ak občan asignovať nebude, finančné prostriedky sa použijú na obnovu kultúrneho dedičstva.

2. Je týmto mechanizmom navrhované ukončenie doterajšieho asignačného mechanizmu 2% dane?

Tento systém predpokladá vyšší príjem pre všetkých na základe faktu, že základ dane fyzických osôb je vyšší ako daň, ktorú daňovník zaplatí. Druhým pozitívom je to, že daňovník bude môcť prerozdeliť toto 1% medzi niekoľko subjektov a mohol by určiť aj konkrétnu čiastku pre toho-ktorého prijímateľa.