itretisektor | Minister vnútra poskytol svoje stanovisko k aktuálnym otázkam neziskového sektora
  • Nárok na 2% a nedodržanie termínu na zverejnenie špecifikácie

Viac v spracovanej prípadovej štúdii.
  • Účasť žiaka oslobodeného z telesnej výchovy na lyžiarskom výcviku

Môže sa žiak oslobodený od predmetu telesná výchova zúčastniť lyžiarskeho kurzu? Odpoveď môžete nájsť v spracovanej prípadovej štúdii.
  • Registrácia do Zoznamu prijímateľov 2% na rok 2017

Posledný deň uplynie 15.12.2016. Nepremeškajte šancu stať sa prijímateľom podielu zaplatenej dane. Viac info v políčku 2% z dane.

01.09. - 15.12.2016
    Registrácia do Zoznamu prijímateľov 2% na rok 2017
  • Po tomto termíne sa už dodatočne nedá zaregistrovať!
    15.12. - 15.12.2016
    Posledný deň na registráciu do Zoznamu prijímateľov 2% na rok 2017
    31.12. - 31.12.2016
    Posledný deň na použitie financií z 2%, získaných na účet v roku 2015 (za rok 2014)
  • Notárskou komorou SR.
    15.01. - 15.01.2017
    Zverejnenie Zoznamu prijímateľov 2% pre rok 2017
  • Finančným riaditeľstvom SR
    31.01. - 31.01.2017
    Zverejnenie ročného prehľadu prijímateľov 2% za rok 2016

Tlačová agentúra neziskového sektora oslovila ministra vnútra SR JUDr. Roberta Kaliňáka a on nám poskytol svoje stanovisko k nasledujúcim otázkam:

1. Pripravuje sa v najbližšej dobe zasadnutie Rady vlády pre MVO? Ak áno, s akým programom?
    "Zasadnutie Rady plánujeme na október, program pripravujeme."

2. Aké sú Vaše priority, na ktorých budete pracovať v najbližšom období?
    "Budeme pokračovať v napĺňaní úloh, ktoré schválil kabinet – tie upravujú základný rámec spolupráce medzi tretím sektorom a vládou."

3. Ako vnímate existenciu postu Splnomocnenca vlády pre občiansku spoločnosť? Kde vidíte jeho úlohy vo vzťahu k neziskovému sektoru a ako s ním plánujete spolupracovať?
    "Splnomocnenec je za výkon svojej funkcie a za činnosť svojho úradu zodpovedný vláde, pričom svoju činnosť koordinuje s ministrom vnútra. Kabinet určil splnomocnencovi oblasť jeho povinností – kľúčovou je zefektívňovať podmienky pre rozvoj občianskej spoločnosti.
    Splnomocnenec bude prihliadať na aktívnu participáciu občanov a mimovládiek pri monitoringu európskych fondov a implementáciu operačných programov tak, aby sa organizácie občianskej spoločnosti stali jednými zo základných prijímateľov tejto pomoci. Očakávame od neho aj návrhy na úpravu mechanizmov priamej i nepriamej finančnej podpory z verejných zdrojov tak, aby ich bolo možné využívať efektívne a transparentne. Ministerstvo vnútra v tomto volebnom období plánuje pripraviť novú právnu úpravu postavenia, kompetencií a povinností organizácií tretieho sektora, pochopiteľne v úzkej spolupráci s úradom splnomocnenca, pričom využijeme ich poznatky a skúsenosti z doterajšej praxe."