itretisektor | Minister vnútra poskytol svoje stanovisko k aktuálnym otázkam neziskového sektora
  • *Okamžité skončenie zmluvného vzťahu medzi športovou organizáciou a profesionálnym športovcom*

Viac k tejto problematike v odbornom článku.
  • 31.05.2017 - Posledný deň na zverejnenie špecifikácie použitia financií z 2% v Obchodnom Vestníku u tých organizácií, ktoré v roku 2015 získali na účet z 2% viac ako 3320 €

Prijímatelia 2% pozor. Žiadosť o zverejnenie špecifikácie do Obchodného vestníka musí byť podaná skôr ako je posledný deň na zverejnenie (najneskôr 5 pracovných dní pred koncom lehoty na zverejnenie špecifikácie). Nepremeškajte túto povinnosť, pokiaľ Vám vznikla. V opačnom prípade Vám hrozí sankcia v podobe nezaradenia do zoznamu prijímateľov na rok 2018.
  • ***K možnosti vyplácania cestovných náhradách pri pracovnej ceste viacerých zamestnancov***

Viac k tejto problematike v spracovanej prípadovej štúdii.

Tlačová agentúra neziskového sektora oslovila ministra vnútra SR JUDr. Roberta Kaliňáka a on nám poskytol svoje stanovisko k nasledujúcim otázkam:

1. Pripravuje sa v najbližšej dobe zasadnutie Rady vlády pre MVO? Ak áno, s akým programom?
    "Zasadnutie Rady plánujeme na október, program pripravujeme."

2. Aké sú Vaše priority, na ktorých budete pracovať v najbližšom období?
    "Budeme pokračovať v napĺňaní úloh, ktoré schválil kabinet – tie upravujú základný rámec spolupráce medzi tretím sektorom a vládou."

3. Ako vnímate existenciu postu Splnomocnenca vlády pre občiansku spoločnosť? Kde vidíte jeho úlohy vo vzťahu k neziskovému sektoru a ako s ním plánujete spolupracovať?
    "Splnomocnenec je za výkon svojej funkcie a za činnosť svojho úradu zodpovedný vláde, pričom svoju činnosť koordinuje s ministrom vnútra. Kabinet určil splnomocnencovi oblasť jeho povinností – kľúčovou je zefektívňovať podmienky pre rozvoj občianskej spoločnosti.
    Splnomocnenec bude prihliadať na aktívnu participáciu občanov a mimovládiek pri monitoringu európskych fondov a implementáciu operačných programov tak, aby sa organizácie občianskej spoločnosti stali jednými zo základných prijímateľov tejto pomoci. Očakávame od neho aj návrhy na úpravu mechanizmov priamej i nepriamej finančnej podpory z verejných zdrojov tak, aby ich bolo možné využívať efektívne a transparentne. Ministerstvo vnútra v tomto volebnom období plánuje pripraviť novú právnu úpravu postavenia, kompetencií a povinností organizácií tretieho sektora, pochopiteľne v úzkej spolupráci s úradom splnomocnenca, pričom využijeme ich poznatky a skúsenosti z doterajšej praxe."