itretisektor | Rozpracovanie Programového vyhlásenia vlády SR na roky 2010-2014 pre oblasť cirkví a náboženských spoločností
  • Predpoklad občianskeho združenia ako športovej organizácie

O tom, kedy sa športový klub vo forme občianskeho združenia považuje za športovú organizáciu, na ktorú sa vzťahujú všetky práva a povinnosti vyplývajúce z nového Zákona o športe, si môžete prečítať v spracovanej prípadovej štúdii.

V oblasti „Znevýhodnené skupiny, cirkvi a náboženské spoločnosti“ uvádza tieto zámery:

1. Vláda vytvorí podmienky pre uľahčenie prístupu ku kultúre a informáciám pre znevýhodnené skupiny obyvateľstva a bude napomáhať napĺňaniu ich kultúrnych potrieb a vyrovnávaniu šancí v oblasti kultúry.

Popis opatrenia/úlohy: Realizovať modelový projekt neformálneho vzdelávania Kultúra bez bariér pre pracovníkov v rezorte kultúry s cieľom zvyšovať informovanosť o fyzických a mentálnych bariérach v prístupe občanov so zdravotným postihnutím ku kultúre.

Termín: 31.12.2011

Gestor: SKD

2. Vláda bude naďalej rozvíjať doterajšiu úspešnú spoluprácu a korektný dialóg s predstaviteľmi cirkví a náboženských spoločností a otvorí celospoločenskú diskusiu o problematike financovania cirkví.

a. Popis opatrenia/úlohy: Udržiavať pravidelný kontakt s predstaviteľmi registrovaných cirkví a náboženských spoločností, pravidelne organizovať spoločné stretnutia, školenia a konzultačné rokovania so zástupcami cirkví a náboženských spoločností za účelom obojstranného sprostredkovania informácií a rozpracovania aktuálnej právnej a ekonomickej agendy.

Termín: priebežne

Gestor: CO

b. Popis opatrenia/úlohy: Podpora renovácie a obnovy sakrálneho kultúrneho dedičstva v rámci možností dotačného systému

Termín: Priebežne